Løbemagasinet landede her på matriklen for et par dage siden. Altid dejligt når det gør det, så er der dømt restitution på sofaen.. :-)
Denne gang har de en artikel om rødbeder. Denne dejlige rodfrugt skulle angiveligt forbedre sportslige præstationer markant fordi dens høje indhold af organisk nitrat gør at musklerne arbejder uden at skulle bruge så meget ilt. Så trættes musklen ikke så hurtigt, og man syrer ikke så hurtigt til. Andre gode rødbede-effekter beskrives også, men dette her er det væsentlige i forhold til at forbedre udholdenheden.
Da jeg jo elsker rødbeder, både bagte, syltede, rå og i flydende form som juice er det dejlig læsning. Andre yndlings-grøntsager er også fulde af det udholdenheds-fremmende nitrat: spinat, selleri og karse, blandt andet.
Fra nu af vil jeg altid tænke på det gode rødbeden gør for min fysiske præstationsevne mens jeg nyder dens velsmag!
Så tænkte jeg: hvilke andre slags mad bruger jeg på den ene eller anden måde i forbindelse med motion? Og der er faktisk en hel lille liste af ting som jeg anser for at være gode for min træning på den ene eller anden måde. Det vigtigste i den forbindelse er nok chia-frø.
Chia-frø stammer fra Mellemamerika, og mit kendskab til dem stammer fra bogen "Born to Run" af Christopher McDougall. (Læs den!!). De nærmest sagn-omspundne ultra-løbende mexicanske indianere anser chia-frøet for at være mad der i særlig grad giver styrke. Og ordet chia betyder angiveligt netop det. Styrke. De små frø er simpelthen propfulde af protein og kostfibre.
Herhjemme er frøene endnu ikke godkendt som fødemiddel, men kan købes i helsekostbutikker og må gerne bruges som f.eks drys på bagværk på linje med birkes. Men man kan jo sagtens komme til at spilde en ordentlig håndfuld af dem ned i bolledejen. Det kommer jeg nemt til - jeg er lidt fummelfingret når det kommer til det.. Man kan også komme til at tabe et par skefulde chiafrø ned i noget juice, og måske lidt citronsaft og honning oveni. Efter en times tid har frøene så suget væske og er svulmet op så konsistensen bliver som gele eller nærmest som marmelade. Sådan et lille "uheld" kommer jeg jævnligt til at lave..
Så er der jo de gammel-kendte løber-fødevarer som f.eks bananer. Det er hurtig (og sund) energi både før og efter træningen. Lige sådan nødder og mandler. Og rosiner.
Og her for nylig kom jeg også til at kende en anden elsket energi-bombe som en rigtig god kilde til hurtig energi, nemlig disse søde små bjørne:
De var supernemme at slæbe med på marathon-løbet og et par stykker af dem gav mig et hårdt tiltrængt energi-boost lige da jeg havde allermest brug for det.. :-)
Sunde er de næppe, men lige i den situation var de perfekt superfood for i hvert fald denne løber..
Hvilken slags mad bruger I derude som god og styrkende mad? Er der noget specielt I spiser eller drikker op til et løb, eller under løbet? Hvad med bagefter? Hvad restituerer man bedst på efter en hård omgang træning? (kaffe og chokolade ligger højt på min hitliste her..)
Jeg vil rigtig gerne vide det, og måske på denne måde få endnu flere gode madvarer på min liste over særlig god løber-mad!
Og dagens træning, sådan lige som fodnote til al denne mad-snak: 2 x 3,7 km barfodsløb henholdsvis ned til og hjem fra skovsøen. Desuden 900 meter svømning i selvsamme sø, der nu er næsten svømmehals-lun. Det var fantastisk!!
Jeg kan godt lide tranebær som "energigel" hvis jeg skal/vil have noget med på træningsture over 12-14 kilometer. Rosiner virker sikkert på samme måde, men tranebær er ikke så dræbende søde og glider derfor nemmere ned, synes jeg.
Derudover laver jeg af og til en stor portion muesli-barer af forskellige kerner og gryn (8 dele blandede harvregryn, kokosmel, branflakes, mandler, nødder, tørrede abrikoser, tranebær, tørret banan eller anden tørret frugt, tilsat en karamelmasse af en del fløde, en del sukker og en del sirup, der koges sammen til det bliver karamel. Bredes ud i en bradepande, køles ned og skæres ud i barer, der pakkes ind i madpapir. Opbevares i køleskab og når aldrig at blive for gamle trods ihærdige forsøg på at forsvare dem) og de er rigtigt gode som hurtig kompensation efter træning eller før, hvis man ikke lige har husket det der frokost.
Posted by: Annie | 05/30/2012 at 11:08 e.m.